Drage i uvažene kolege i koleginice,

Sada je pravi momenat da pokažemo ne samo solidarnost, već i našu posvećenost i brigu, kao samostalna, ugledna i nezavisna profesija. Advokatura je u svom istorijskom razvoju prolazila kroz razne faze. U ovoj nesvakidašnjoj fazi, u vanrednim okolnostima za celo društvo, našu profesiju i naše porodice, mišljenja sam da imamo mogućnost da indirektno i aktivno utičemo na zdravlje ljudi, pa čak, bez namere da to zvuči patetično ili dramatično, utičemo i na živote ljudi. Štaviše, u Kodeksu profesionalne etike advokata nalazim da imamo i etičku obavezu u tom smislu, između ostalog, i prema javnosti. U okolnostima koje su zadesile celokupnu svetsku populaciju i našu zemlju, povodom širenja zaraznog oboljenja „Covid-19“, mnogi su reagovali spontano, u skladu sa svojom savesti, na human i ljudski način, pomažući, svako u skladu sa sopstvenim nazorima, uverenjima i mogućnostima, onima kojima je pomoć u ovim i budućim trenucima najneophodnija. Pozdravljam i divim se mladim ljudima koji su na volonterskoj bazi uključeni u pomoć starijoj populaciji, narodnim kuhinjama, zdravstvenim radnicima i drugom osoblju. Svaka čast taksistima koji su odlučili da besplatno prevoze medicinsko osoblje do njihovog posla i nazad, podržavam mladu režiserku koja je odlučila da svoj skromni životni prostor privremeno besplatno ustupi licima kojima je to neophodno, poštujem i cenim svaki aplauz u 20h kojim se podržavaju i ohrabruju naši lekari i svi ostali koji su na „prvoj liniji fronta“ protiv širenja novog virusa. Dopadaju mi se gestovi umetnika koji su tiho zasvirali sa svojih balkona i tako, na originalan način, dali svoj doprinos u ovim čudnim i teškim okolnostima. Čujem da su neki pekari odlučili i javno istakli u svojim poslovnim objektima da besplatno dele hranu najugroženijim komšijama. Iskazujem iskrenu podršku damama koje šiju zaštitne maske. Neke poznate ali i manje poznate kompanije uplatile su novčana sredstva ili kao pomoć zdravstvenim radnicima, ili kao donaciju kliničkim centrima radi kupovine respiratora, ili kao pomoć najstarijoj populaciji.

Da li mi, advokati, imamo volje i mogućnosti, da na određen način doprinesemo opštem boljitku, tačnije da doprinesemo svojim delovanjem onima kojima je sada pomoć najpotrebnija? Naravno da svi imamo  volju da to učinimo i mnogi su to već i uradili, a većina nas ima i mogućnosti. Mnogi od nas sebe smatraju uspešnim advokatima. Uspeh, ako se ne „deli“, sam po sebi, ne znači ama baš ništa.  Predlažem da svako od nas, na način i u skladu sa sopstvenim mogućnostima, reaguje u ovim teškim okolnostima i pomogne ugroženim delovima stanovništva, čime svakako doprinosimo i ugledu advokature u celini. Neko može da pomogne zdravstvenim radnicima u novcu, neko može da pomogne donacijama za kupovinu medicinske opreme i sredstava kliničkim centrima, neko može da pomogne na bilo koji drugi način za koji smatra da je izvodljiv i smislen. Jasno je da pomoć ne mora da bude samo u novcu, kao što je jasno da i ako jeste u novcu, sam iznos novčane pomoći nije bitan. Ali kada već pričam o novčanoj pomoći ugroženim slojevima, evo i jednog konkretnog predloga: Ako bi naš Upravni odbor AKV eventualno doneo odluku o otvaranju namenskog računa za uplatu u gore navedene svrhe, i kada bi većina nas advokata, upisanih u Imenik Advokatske Komore Vojvodine, na taj račun uplatila recimo novčanu humanitarnu pomoć u visini iznosa samo jedne mesečne članarine ili više od toga, u skladu sa mogućnostima svakog advokata pojedinačno, radilo bi se o ukupno uplaćenom iznosu koji nije zanemariv, a koji bi naša komora dalje prosledila onima za koje Upravni odbor smatra da je ta pomoć potrebna. Na taj način bi svi mi, i naša komora, praktično i bukvalno dali značajan doprinos u pogledu nečijeg zdravstvenog stanja. Za kolege koje nisu u mogućnosti da izdvoje novac, ubeđen sam da će pronaći način da se i oni uključe (mnogi su se već i aktivirali u tom pogledu) u ovu humanu akciju.

Obaveštavam vas, ne da bih se time isticao, što bi bilo sramotno, već da bih vam ukazao na svoj lični primer, da sam organizovao svoju decu da nabavljaju namirnice komšijama penzionerima, i da sam uplatio novčana sredstva u skladu sa svojim mogućnostima na namenski račun Pokrajinskog Sekretarijata za zdravstvo kao pomoć zdravstevnim radnicima.

Ukoliko imate drugih ideja i predloga, računajte na mene!

Predlažem da naš Upravi odbor razmotri predlog o otvaranju namenskog računa u gore opisane svrhe, te obavesti na adekvatan način sve advokate upisane u Imenik AKV o razlozima otvaranja računa, ili da neko od kolega predloži druge načine koji bi u praksi ostvarili ciljeve za koje se svi zalažemo u ovom trenutku.

U Novom Sadu, 25.03.2020.godine                                                                     advokat Nebojša Radović